Home

Psihologie

Religiile Lumii

Karma

Timpul

Cele 7 minuni

Un fel Stiri

Site map

 
 
  Biblia   /   Aforisme   /  Uleiul de cocos pentru ten   /   Diverse   /   Sitvechi   /   Contact
Frescele Capelei Sixtine ascund detalii anatomice

La scurt timp dupa succesul Romanului "Codul lui Da Vinci" , doi doctori brazilieni au lansat un volum dedicat marelui renascentist, Michelangelo Buonaroti, care, spun ei, ar fi ascuns lectii de anatomie in picturile ce impodobesc celebra Sixtina de la Vatica. Se stie ca Michelangelo era pasionat de anatomie prima disectie la care a participat fiind la 13 ani.

De exemplu, dupa parerea autorilor Michelangelo a pictat un trunchi de copac care seamana cu un tub bronhic. Punguta verde care apare in alta scena este in realitate o inima, artistul schimband culoarea pentru ca imaginea sa nu sara in ochi.

Lucrarea Brazilienilor, "Arta secreta a lui Michelangelo" porneste de la o idee lansata acum 15 ani de americanul Frank Meshbeger, in opinia caruia, in scena crearii lui Adam, imaginea lui Dumnezeu inconjurat de ingeri seamana cu o sectiune prin creier. Barreto a fost uimit de asemanare si si-a spus ca, daca artistul a redat imaginea unui creier, cu siguranta mai sunt si alte elemente anatomice.

Cercetatorii sunt convinsi ca exista un cod in fiecare scena.

Cei doi cercetatori brazilieni sunt convinsi ca exista un cod in fiecare scena in parte, indiciile lasate de Michelangelo permitand gasirea organului ascuns. Primul pas, spun ei, este studierea atenta a personajelor ce inconjoara figura centrala a picturii. Spre exemplu, in scena cu oracolul cumaean, heruvimii care inconjoara femeia arata insistent in directia pieptului, ca pentru a atrage atentia ca punguta din imagine este o inima. Alteori, artistul indica prin intermediul personajelor ce parte a trupului este ascunsa in pictura. In scena cu oracolul libian, un ingeras arata cu degetul spre umarul sau.

Cutele facute de rochia femeii redau imaginea unui humerus cu tot cu articulatie.

Cercetatorii au pus alaturi detaliile din fresce si poze din tratate de anatomie. De mult ori asemanarea este izbitoare.

Prin frescele sale artistul ascunde si parti ale corpului care necesita o foarte buna cunoastere a corpului omenesc.

Cartea a atins un record in Brazilia(50.000 de exemplare vandute), urmeaza sa fie publicata curand si in SUA.


 
Copyright © 2005 [masaherta.3x.ro]
Google